Szürkemarha Húsbolt

Igazi hungarikum, valódi biotermék. A gulyáink több száz hektáros legelőkön, műtrágya és növényvédő szer nélküli területeken legelnek. Ennek köszönhetően a természetes körülmények között felnövő állat húsának nagy a vastartalma, koleszterinszegény és

Levesek

 

Bab gulyás szürkemarhából

 

Hozzávalók:

35 dkg szürkemarha lábszár

5 dkg zsiradék

20 dkg fejtett bab

7,5 dkg vöröshagyma

10 dkg sárgarépa

5 dkg zellergumó

7,5 dkg burgonya

1 db paradicsom

Fél tv paprika

Fél hegyes erős

1 dkg fokhagyma

1 dkg fűszerpaprika

Só, őrölt kömény

A babot célszerű főzés előtt 2-3 órával beáztatni, hideg vízbe!

 

Elkészítési javaslat:

A vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre pirítjuk. Ha a hagymánk

megpirult tegyük rá az összevágott paradicsomot és a paprikát. Fonnyasszuk

meg őket, majd a fokhagymát összetörve rakjuk rá, de vigyázzunk

meg ne égjen! A tűzről félrehúzva szórjuk bele a fűszerpaprikát.

Ezután tegyük bele az 1*1 cm kockára vágott marhahúst, a sót és az

őrölt köményt. Tegyük vissza a tűzre, gyakori kevergetés mellett a hús

levére tegyük rá a babot, keverjük meg és engedjük fel annyi folyadékkal,

amennyi ellepi. Erős tűzön főzzük, míg a hús és a bab majdnem

puha lesz, ekkor tegyük bele a kockára vágott zöldségeket, majd az utolsó

5 percben tegyük hozzá a kockára vágott burgonyát és főzzük készre.

 

Csángó gulyás leves

 

Hozzávalók:

Szürkemarha lábszár 80 dkg

Mangalicazsír 10 dkg

Vöröshagyma 3 fej

Fokhagyma 2-3 gerezd

Pirospaprika 1 evőkanál

Köménymag

Csipetnyi só

Zöldpaprika 2-3 db

Paradicsom 1-2 db

Burgonya 50 dkg

Savanyú káposzta 30 dkg

Csombor 1-2 ág

Csipetnyi lestyán

 

Elkészítési javaslat:

Magyaros alapot készítünk, a szokásosnál kisebbre vágott húst hozzáadjuk,

pörköltet főzünk belőle. Kb. 1 óra múlva mikor majdnem puha,

a kockára vágott burgonyával tovább főzzük. A savanyú káposztát darabokra

vágjuk és beletesszük, figyeljünk rá, hogy egyszerre főjön meg

minden. Legvégül tálalás előtt bele morzsoljuk a zöldfűszereket. Erőspaprikát

külön adjuk hozzá! Savanyú feketekenyérrel az igazi!

 

Ököruszály leves szürkemarhafarokból

 

Hozzávalók:

Szürkemarhafarok 1db

Vöröshagyma 2db

Fokhagyma 1db

Sárgarépa 2-3db

Fehérrépa 1db

Zellergumó 0,5 db

Kelkáposzta 1 közepes cikk

Tv paprika 1db

Paradicsom 1db

Babérlevél 2db

Egész feketebors 20-25 szem

Só 0,05 kg

 

Elkészítési javaslat:

A farkat a porcoknál elvágjuk és hideg vízben feltesszük főni. Ha felforr

először lehabozzuk, majd bezöldségeljük. Gyöngyöző vízben minimum

4 órát főzzük. A tűzről levéve, a szűrés előtt fél óráig pihenni, ülepedni

hagyjuk. Házi csigatésztával, zöldséggel és egy darab marhafarokkal

tálaljuk.

 

Szegedi szürkemarha gulyás

 

Hozzávalók:

10 dkg mangalica zsír

3 db vöröshagyma

1 kg szürkemarha comb

2 db paradicsom

2 db paprika

20 dkg burgonya

1 db zeller

3 db sárgarépa

2 db petrezselyemgyökér

3 gerezd fokhagyma

1 tojás

10 dkg liszt

3 dkg szegedi fűszerpaprika

Só, köménymag

 

Elkészítési javaslat:

Az 5 literes fazékban a zsíron lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a kockázott húst, majd lepirítjuk, ezután rádobjuk a kockázott

paradicsomot, paprikát, amit szintén lepirítunk köménymaggal, fokhagymával

és legvégül fűszerpaprikával, hogy kellemes zamatanyagokat

kapjunk. Felöntjük vízzel, sózzuk és kb. másfél óráig főzzük. Ezután

hozzáadjuk a kockázott zöldségeket és tovább főzzük. Közben összegyúrjuk

a tojást és a lisztet egy csipet sóval, és csipetkéket szaggatunk

a tésztából a forrásban lévő levesbe. Legvégül zeller vagy petrezselyem

zölddel díszítjük.

 

 

Szürkemarha húsleves gazdagon

 

Hozzávalók:

Szürkemarha lábszár 60 dkg

Sárgarépa 2 db

Fehérrépa 1 db

Zeller 1 kicsi

Karalábé fél db

Karfiol 3-4 rózsa

Petrezselyem zöld 1 csokor

Paradicsom 1 kicsi

Hegyes zöld paprika 1 db

Só, ízlés szerint

Egészbors 1 kávéskanálnyi

Sáfrányos széklice 1 csipet

Vöröshagyma 1 db

Fokhagyma 2-3 gerezd

 

Elkészítési javaslat:

Ha húslevest készítünk mindig hideg vízbe tesszük fel a húst főni. Lassan

forraljuk fel, amikor már gyöngyözik, feldobja a habját. Ezt szűrővel

leszedjük, és a tiszta alaplét megsózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk,

de csak akkor tegyük a levesbe, amikor a hús már kezd megpuhulni,

ekkor a többi fűszert is hozzáadjuk, és lassan készre főzzük. A kész leves

aranyszínű, a zöldségeket, és a húst beledaraboljuk, vágott petrezselyemzölddel,

és zöldpaprikával tálaljuk.

 

Főételek

 

Párolt szürkemarha comb konyakos aszaltszilvamártással

 

Hozzávalók:

80 dkg szürkemarha comb ( dió, fehérpecsenye, feketepecsenye)

1 dl étolaj

egy közepes szál sárgarépa

egy szál petrezselyemgyökér

egy kis fej karalábé

egy fej zeller

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál kristálycukor

6 dkg liszt

1 dl konyak

20 dkg magozott aszaltszilva

só, egész bors, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom, szurokfű,

borókabogyó izlés szerint

 

Elkészítési javaslat:

A szürkemarha combot kétfelé vágjuk, az étolaj felével és a fűszerekkel

bedörzsöljük, fóliába tekerjük, és egy napot érleljük. A magozott aszalt

szilvát félbevágjuk, és a konyakba beáztatjuk. A bepácolt húst a felhevített

zsiradékban elősütjük, majd a húst a zsiradékból kiemeljük és a

felkarikázott zöldségeket pirosra pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot,

megkaramellizáljuk, majd a paradicsompürét és felengedjük vízzel.

Összeforraljuk, hozzáadjuk a húst, a párolólevet sóval ízesítjük,

fűszerezzük, és készre pároljuk. A lisztet szárazon megpirítjuk. Ha a hús

megpuhult a párolóléből kivesszük, beleszitáljuk a pirított lisztet,

sűrűségét beállítjuk, szűrjük. A forró mártáshoz hozzáadjuk a beáztatott

aszalt szilvát, egybeforraljuk, konyakkal utána ízesítünk.

Tálalás: a felszeletelt hús mellé öntjük a mártást, köretnek mandulás

burgonyafánkot adhatunk.

 

 

Paprikás szürkemarha 

 

Hozzávalók:

2.5 kg szürkemarha lábszár
10 dkg zsír
2 fej vöröshagyma
1 kávéskanál feketebors (őrölt)
1 evőkanál pirospaprikapor (édes)
ízlés szerint pirospaprikapor (csípős)
4 dkg paprikapaszta (édes)

2 dl tejföl
5 dkg liszt

 

Elkészítési javaslat:

Tisztítsa meg a lábszárat és vágja 2x2 cm-es kockákra, kenje ki jól a bográcsot hideg zsírral.
Vágja finomra a vöröshagymát, rakjon a bográcsba egy réteg húst és szórja rá a vöröshagymát. Rakja rá a pirospaprikát és a paprikapasztát és tegye rá a maradék húst.
Öntsön rá annyi vizet, hogy éppen kilátszódjon a hús.
Tegye a bográcsot szabad tűzre, ne keverje a húst, csak forgassa a bográcsot és lassú, egyenletes tűzön főzze puhára. Keverje csomómentesre a tejfölt a liszttel, keverjen hozzá 3 evőkanál vizet. Adja a paprikáshoz és alaposan keverje össze és forralja 2-3 percig.
Sózza meg ízlés szerint, adja hozzá a borsot. Tálalja forrón, főtt burgonyával, vagy galuskával.

 

 

Mustáros párolt marha

 

Hozzávalók:

50 dkg marhafelsál
1 fej vöröshagyma
1-2 evőkanál mustár (dijoni)
1 dl tejszín
1 evőkanál liszt

feketebors (őrölt)

 

Elkészítési javaslat:

Tisztítsa meg a marhahúst és vágja falatnyi darabokra, kockázza fel a szalonnát és a vöröshagymát. Egy serpenyőben olvassza ki a szalonna zsírját és pirítsa meg rajta a hagymát majd tegye bele a marhahúst és pirítsa meg minden oldalán. Öntsön alá kevés vizet és fedő alatt párolja puhára a húst, a vizet állandóan pótolja. Mikor a hús megpuhult, süsse zsírjára,
hintse meg liszttel, engedje fel a tejszínnel és egy kevés vízzel. Sózza, borsozza meg és adja hozzá a mustárt, párolja még pár percig, azután álalja forrón, frissen kifőtt tésztával, kínáljon mellé salátát.

 

Szürkemarha pörkölt

 

Hozzávalók:

2.5 kg szürkemarha lábszár
10 dkg zsír
2 fej vöröshagyma
1 kávéskanál feketebors (őrölt)
1 evőkanál pirospaprikapor (édes)
ízlés szerint pirospaprikapor (csípős)
4 dkg paprikapaszta (édes)

 

Elkészítési javaslat:

Tisztítsa meg a lábszárat és vágja 2x2 cm-es kockákra, kenje ki jól a bográcsot hideg zsírral.
Vágja finomra a vöröshagymát, rakjon a bográcsba egy réteg húst és szórja rá a vöröshagymát. Rakja rá az pirospaprikát és a paprikapasztát, majd tegye rá a maradék húst.
Öntsön rá annyi vizet, hogy éppen kilátszódjon a hús, tegye a bográcsot szabad tűzre. Ne keverje a húst, csak forgassa a bográcsot, lassú, egyenletes tűzön főzze puhára. Sózza meg ízlés szerint, adja hozzá a borsot. Tálalja forrón, főtt burgonyával, vagy galuskával.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 7
Heti: 21
Havi: 182
Össz.: 114 873

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek
Szürkemarha Húsbolt - © 2008 - 2024 - szurkemarha.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »