Levesek
Bab gulyás szürkemarhából
Hozzávalók:
35 dkg szürkemarha lábszár
5 dkg zsiradék
20 dkg fejtett bab
7,5 dkg vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
5 dkg zellergumó
7,5 dkg burgonya
1 db paradicsom
Fél tv paprika
Fél hegyes erős
1 dkg fokhagyma
1 dkg fűszerpaprika
Só, őrölt kömény
A babot célszerű főzés előtt 2-3 órával beáztatni, hideg vízbe!
Elkészítési javaslat:
A vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre pirítjuk. Ha a hagymánk
megpirult tegyük rá az összevágott paradicsomot és a paprikát. Fonnyasszuk
meg őket, majd a fokhagymát összetörve rakjuk rá, de vigyázzunk
meg ne égjen! A tűzről félrehúzva szórjuk bele a fűszerpaprikát.
Ezután tegyük bele az 1*1 cm kockára vágott marhahúst, a sót és az
őrölt köményt. Tegyük vissza a tűzre, gyakori kevergetés mellett a hús
levére tegyük rá a babot, keverjük meg és engedjük fel annyi folyadékkal,
amennyi ellepi. Erős tűzön főzzük, míg a hús és a bab majdnem
puha lesz, ekkor tegyük bele a kockára vágott zöldségeket, majd az utolsó
5 percben tegyük hozzá a kockára vágott burgonyát és főzzük készre.
Csángó gulyás leves
Hozzávalók:
Szürkemarha lábszár 80 dkg
Mangalicazsír 10 dkg
Vöröshagyma 3 fej
Fokhagyma 2-3 gerezd
Pirospaprika 1 evőkanál
Köménymag
Csipetnyi só
Zöldpaprika 2-3 db
Paradicsom 1-2 db
Burgonya 50 dkg
Savanyú káposzta 30 dkg
Csombor 1-2 ág
Csipetnyi lestyán
Elkészítési javaslat:
Magyaros alapot készítünk, a szokásosnál kisebbre vágott húst hozzáadjuk,
pörköltet főzünk belőle. Kb. 1 óra múlva mikor majdnem puha,
a kockára vágott burgonyával tovább főzzük. A savanyú káposztát darabokra
vágjuk és beletesszük, figyeljünk rá, hogy egyszerre főjön meg
minden. Legvégül tálalás előtt bele morzsoljuk a zöldfűszereket. Erőspaprikát
külön adjuk hozzá! Savanyú feketekenyérrel az igazi!
Ököruszály leves szürkemarhafarokból
Hozzávalók:
Szürkemarhafarok 1db
Vöröshagyma 2db
Fokhagyma 1db
Sárgarépa 2-3db
Fehérrépa 1db
Zellergumó 0,5 db
Kelkáposzta 1 közepes cikk
Tv paprika 1db
Paradicsom 1db
Babérlevél 2db
Egész feketebors 20-25 szem
Só 0,05 kg
Elkészítési javaslat:
A farkat a porcoknál elvágjuk és hideg vízben feltesszük főni. Ha felforr
először lehabozzuk, majd bezöldségeljük. Gyöngyöző vízben minimum
4 órát főzzük. A tűzről levéve, a szűrés előtt fél óráig pihenni, ülepedni
hagyjuk. Házi csigatésztával, zöldséggel és egy darab marhafarokkal
tálaljuk.
Szegedi szürkemarha gulyás
Hozzávalók:
10 dkg mangalica zsír
3 db vöröshagyma
1 kg szürkemarha comb
2 db paradicsom
2 db paprika
20 dkg burgonya
1 db zeller
3 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
10 dkg liszt
3 dkg szegedi fűszerpaprika
Só, köménymag
Elkészítési javaslat:
Az 5 literes fazékban a zsíron lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a kockázott húst, majd lepirítjuk, ezután rádobjuk a kockázott
paradicsomot, paprikát, amit szintén lepirítunk köménymaggal, fokhagymával
és legvégül fűszerpaprikával, hogy kellemes zamatanyagokat
kapjunk. Felöntjük vízzel, sózzuk és kb. másfél óráig főzzük. Ezután
hozzáadjuk a kockázott zöldségeket és tovább főzzük. Közben összegyúrjuk
a tojást és a lisztet egy csipet sóval, és csipetkéket szaggatunk
a tésztából a forrásban lévő levesbe. Legvégül zeller vagy petrezselyem
zölddel díszítjük.
Szürkemarha húsleves gazdagon
Hozzávalók:
Szürkemarha lábszár 60 dkg
Sárgarépa 2 db
Fehérrépa 1 db
Zeller 1 kicsi
Karalábé fél db
Karfiol 3-4 rózsa
Petrezselyem zöld 1 csokor
Paradicsom 1 kicsi
Hegyes zöld paprika 1 db
Só, ízlés szerint
Egészbors 1 kávéskanálnyi
Sáfrányos széklice 1 csipet
Vöröshagyma 1 db
Fokhagyma 2-3 gerezd
Elkészítési javaslat:
Ha húslevest készítünk mindig hideg vízbe tesszük fel a húst főni. Lassan
forraljuk fel, amikor már gyöngyözik, feldobja a habját. Ezt szűrővel
leszedjük, és a tiszta alaplét megsózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk,
de csak akkor tegyük a levesbe, amikor a hús már kezd megpuhulni,
ekkor a többi fűszert is hozzáadjuk, és lassan készre főzzük. A kész leves
aranyszínű, a zöldségeket, és a húst beledaraboljuk, vágott petrezselyemzölddel,
és zöldpaprikával tálaljuk.
Főételek
Párolt szürkemarha comb konyakos aszaltszilvamártással
Hozzávalók:
80 dkg szürkemarha comb ( dió, fehérpecsenye, feketepecsenye)
1 dl étolaj
egy közepes szál sárgarépa
egy szál petrezselyemgyökér
egy kis fej karalábé
egy fej zeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál kristálycukor
6 dkg liszt
1 dl konyak
20 dkg magozott aszaltszilva
só, egész bors, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom, szurokfű,
borókabogyó izlés szerint
Elkészítési javaslat:
A szürkemarha combot kétfelé vágjuk, az étolaj felével és a fűszerekkel
bedörzsöljük, fóliába tekerjük, és egy napot érleljük. A magozott aszalt
szilvát félbevágjuk, és a konyakba beáztatjuk. A bepácolt húst a felhevített
zsiradékban elősütjük, majd a húst a zsiradékból kiemeljük és a
felkarikázott zöldségeket pirosra pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot,
megkaramellizáljuk, majd a paradicsompürét és felengedjük vízzel.
Összeforraljuk, hozzáadjuk a húst, a párolólevet sóval ízesítjük,
fűszerezzük, és készre pároljuk. A lisztet szárazon megpirítjuk. Ha a hús
megpuhult a párolóléből kivesszük, beleszitáljuk a pirított lisztet,
sűrűségét beállítjuk, szűrjük. A forró mártáshoz hozzáadjuk a beáztatott
aszalt szilvát, egybeforraljuk, konyakkal utána ízesítünk.
Tálalás: a felszeletelt hús mellé öntjük a mártást, köretnek mandulás
burgonyafánkot adhatunk.
Paprikás szürkemarha
Hozzávalók:
2.5 kg szürkemarha lábszár
10 dkg zsír
2 fej vöröshagyma
1 kávéskanál feketebors (őrölt)
1 evőkanál pirospaprikapor (édes)
ízlés szerint pirospaprikapor (csípős)
4 dkg paprikapaszta (édes)
só
2 dl tejföl
5 dkg liszt
Elkészítési javaslat:
Tisztítsa meg a lábszárat és vágja 2x2 cm-es kockákra, kenje ki jól a bográcsot hideg zsírral.
Vágja finomra a vöröshagymát, rakjon a bográcsba egy réteg húst és szórja rá a vöröshagymát. Rakja rá a pirospaprikát és a paprikapasztát és tegye rá a maradék húst.
Öntsön rá annyi vizet, hogy éppen kilátszódjon a hús.
Tegye a bográcsot szabad tűzre, ne keverje a húst, csak forgassa a bográcsot és lassú, egyenletes tűzön főzze puhára. Keverje csomómentesre a tejfölt a liszttel, keverjen hozzá 3 evőkanál vizet. Adja a paprikáshoz és alaposan keverje össze és forralja 2-3 percig.
Sózza meg ízlés szerint, adja hozzá a borsot. Tálalja forrón, főtt burgonyával, vagy galuskával.
Mustáros párolt marha
Hozzávalók:
50 dkg marhafelsál
1 fej vöröshagyma
1-2 evőkanál mustár (dijoni)
1 dl tejszín
1 evőkanál liszt
só
feketebors (őrölt)
Elkészítési javaslat:
Tisztítsa meg a marhahúst és vágja falatnyi darabokra, kockázza fel a szalonnát és a vöröshagymát. Egy serpenyőben olvassza ki a szalonna zsírját és pirítsa meg rajta a hagymát majd tegye bele a marhahúst és pirítsa meg minden oldalán. Öntsön alá kevés vizet és fedő alatt párolja puhára a húst, a vizet állandóan pótolja. Mikor a hús megpuhult, süsse zsírjára,
hintse meg liszttel, engedje fel a tejszínnel és egy kevés vízzel. Sózza, borsozza meg és adja hozzá a mustárt, párolja még pár percig, azután álalja forrón, frissen kifőtt tésztával, kínáljon mellé salátát.
Szürkemarha pörkölt
Hozzávalók:
2.5 kg szürkemarha lábszár
10 dkg zsír
2 fej vöröshagyma
1 kávéskanál feketebors (őrölt)
1 evőkanál pirospaprikapor (édes)
ízlés szerint pirospaprikapor (csípős)
4 dkg paprikapaszta (édes)
só
Elkészítési javaslat:
Tisztítsa meg a lábszárat és vágja 2x2 cm-es kockákra, kenje ki jól a bográcsot hideg zsírral.
Vágja finomra a vöröshagymát, rakjon a bográcsba egy réteg húst és szórja rá a vöröshagymát. Rakja rá az pirospaprikát és a paprikapasztát, majd tegye rá a maradék húst.
Öntsön rá annyi vizet, hogy éppen kilátszódjon a hús, tegye a bográcsot szabad tűzre. Ne keverje a húst, csak forgassa a bográcsot, lassú, egyenletes tűzön főzze puhára. Sózza meg ízlés szerint, adja hozzá a borsot. Tálalja forrón, főtt burgonyával, vagy galuskával.